S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení.

Emócie na Stenách. Ako Farby a Obrazy Ovplyvňujú Náladu?

05.10.2023

Emócie na Stenách. Ako Farby a Obrazy Ovplyvňujú Náladu?

Objavte tajomstvo psychológie farieb a rozlúšte otázku, ako vám správne odtiene a obrazy na stenách môžu zlepšiť náladu každý deň. Ako si vybrať tie najlepšie farby pre váš domov a aký vplyv môžu mať na vaše emócie? Ponorte sa do fascinujúceho sveta farieb a zistite, prečo je táto voľba dôležitejšia, než by ste si mysleli!

Prečítajte si náš blog a pozrite si našu tvorbu na sociálnych sieťach.

Obrázok Facebook Obrázok Instagram  Obrázok TikTok  Obrázok Youtube

Pastelový obraz leoparda v džungli dominuje v obývacej izbe, symbolizuje harmóniu medzi prírodou a interiérom

Odhaľte farby, ktoré vás robia šťastnými a prineste pozitívnu atmosféru do vášho domova

Ľudia majú rôzne "šťastné" farby, ktoré súvisia s osobnou skúsenosťou a emóciami, ktoré sme pri nich prežili. Podľa Carla Junga, zakladateľa analytickej psychológie, "farby sú materinským jazykom podvedomia." Vzťah medzi farbou a náladou je univerzálny, ale nesmúťme nad tým príliš. Farba nie je zázračná tabletka na riešenie zlej nálady. Škoda, že to nie je také jednodocuhé, však?

Dr. Domicele Jonauskaite, experimentálna psychologička špecializujúca sa na farby, vysvetľuje: "Môžeme napríklad účastníkom výskumného projektu asociovať emócie s červenou farbou a zistíme, že je spojená s láskou a hnevom, vášňou a nenávisťou. V tomto prípade hovoríme o silných emóciách. Znamená to, že keď vidíme červenú farbu, cítime tieto emócie? Pravdepodobne nie. Vo svete plnom farieb by sme boli vyčerpaní, keby každá farba v nás vyvolala inú emóciu."

Aj keď farby nemajú priamy dopad na naše emócie a správanie, môžu mať nepriamy. Dr. Domicele používa ako príklad zelenú farbu: "Farby signalizujú určité symbolické myšlienky, napríklad zelená nám evokuje prírodu a ekologickosť." V marketingu pri tvorbe výrobkov sa tieto asociačné farby používajú na ovplyvnenie našich nákupných rozhodnutí. Podobne farba, ktorou si namaľujeme steny, bude mať pre každého z nás individuálny význam, ktorý môže ovplyvniť našu náladu. Napríklad slnečno žltá nám môže pripomenúť letné prázdniny na pláži a ako sme sa cítili šťastní a uvoľnení.

Farby, ktoré nás robia šťastnými: Jednotlivé odtiene a ich vplyv

Rozličné druhy šťastia podľa farieb

Ako poukazuje psychológ a konzultant pre duševné zdravie Lee Chambers, existujú rôzne druhy "šťastia": "Niektoré farby nám poskytujú hrejivý zážitok radosti, zatiaľ čo iné nám dávajú chladnejší, spokojný, plynulý pocit šťastia."

Karen Haller, expertka na farby, dizajn a autorka bestsellera Malá kniha o farbách, zdôrazňuje dôležitosť byť verný sám sebe: "Nemusíte slepo súhlasiť s názorom ostatných na farbu radosti, ak napríklad ide o farbu, ktorú nemáte radi. Znie to ako samozrejmosť, ale je pozoruhodné, koľko ľudí si vyberie farby len preto, že sú aktuálne v móde alebo ich má niekto, koho poznajú v ich okolí."

Šťastné farby podľa výskumu

Dr. Domicele bola súčasťou tímu, ktorý študoval emócie účastníkov vo vzťahu k farbám. Ich správa z roku 2020 s názvom - Cítite sa modro alebo vidíte červeno?, odhalila, že žltá, oranžová, tyrkysová, ružová a modrá sú všetky spojené so šťastnými pocitmi. Poďme si ich teda prejsť jednu po druhej:

1. Žltá vo vašom domove: Farba, ktorá vás nabije energiou?

Je dôvod, prečo je postava pán Šťastný svetložltá? Správa potvrdila: "Naše údaje ukázali, že žltá je spojená s radosťou (61% účastníkov), čo je pravdepodobne vysvetlené jej spojením so slnkom. Žltá nebola spojená s žiadnou negatívnou emóciou."

Ruth Mottershead, kreatívna riaditeľka výrobcu farieb Little Greene, hovorí: "Aj keď je reakcia na farbu veľmi osobná, existujú aj univerzálne odpovede, ako napríklad na žltú, ktorá pridáva pozitivitu a okamžitý záblesk radosti do priestoru, čím nás robí povzbudenými a energickými."

Jej rada na použitie žltej vo vašom dome? "Je ideálna do priestorov s vysokou úrovňou aktivity, hluku, smiechu a zábavy. Pre dynamický vzhľad skombinujte bohatú žltú s odvážnou zelenou na soklových lištách. Ak nechcete použiť výraznú žltú na všetkých stenách, zvoľte viac utlmené zlatisté tóny, ktoré prinesú teplo a energiu, ale budú pôsobiť jemnejšie a tradičnejšie."

Zlta kuchyna pre inspiraciu

2. Teplá oranžová v interiéri: Energia a pohoda v jednom

Výskum ukázal, že teplá oranžová farba je spojená s pocitmi radosti a zábavy. Až 48% účastníkov výskumu identifikovalo tieto emócie pri tejto farbe. "Oranžová je jednoducho farba, ktorá ma baví. Je spojená s radosťou a hravosťou, preto ju tak milujem," povedala Karen Haller, expertka na farby. Lee Chambers, konzultant pre blahobyt, vníma teplú oranžovú farbu ako zemité, jemné tóny, ktoré nás pripájajú k prírode a majú upokojujúci účinok. "Teplé oranžové tóny, ako sú napríklad odtiene hnedej a hrdzavej, nás môžu pripojiť k prírode a uistiť, že môžu viesť ku šťastiu," dodáva.

Ako použiť teplú oranžovú v interiéri? Karen Haller radí, že "Ak máte otvorený priestor, ako je obývacia miestnosť, teplá oranžová na jednej stene môže dodať pocit energie a živosti." Je ideálna pre miestnosti, kde sa konajú spoločenské aktivity.

Ak nechcete robiť veľké zásahy do svojho interiéru, ale chcete vniesť trochu tepla a pozitívnej energie, vynikajúcou alternatívou môžu byť jemné oranžové obrazy s prírodnými motívmi. Tieto obrazy v sebe spájajú upokojujúce vlastnosti prírody a energizujúci efekt oranžovej farby, a tak vytvárajú dokonalú harmóniu pre váš domov.

pastelove kvety v interiery

3. Tyrkysová farba v interiéri: Tropický sen alebo oáza pohody?

Je ľahko pochopiť, prečo 45% účastníkov štúdie "Feeling Blue" spája túto farbu s radosťou a 41% s potešením. Predsa len, ide o farbu karibského mora a snov o tropických dovolenkách. Akú lepšiu farbu použiť na zmiernenie šedej britskej oblohy?

Ako teda využiť jej sviežu pozitivitu v interiéri? Karen Haller radí: "Tyrkysová je skvelá na začatie dňa, keď potrebujete prebudiť telo aj myseľ. Ideálna je napríklad do kúpeľne." Na dosiahnutie kľudnejšieho efektu môžete vyskúšať zelenší odtieň, hovorí Ruth Mottershead: "Jemná akvamarínová farba má upokojujúci účinok." Skombinujte ju s bielou alebo štipkou červenej pre energický a zároveň upokojujúci obývací priestor.

tyrkysove obrazy do interieru

4. Jemná ružová v obývačke: Mýtus alebo mágia pozitívneje energie?

Ružová farba sa zdá prinášať všetku pozitívnu energiu červenej, bez asociácií so zlosťou alebo nebezpečenstvom. Štúdia "Feeling Blue or Seeing Red?" zistila, že bola výhradne spojená s pozitívnymi emóciami: láskou, radosťou a potešením.

Angela Wright, psychologička farieb, ktorá vytvorila systém na výber farieb na základe dlhoročného výskumu našich asociácií medzi farbou a emóciami (Colour Affects), píše: "Ružová je odtieň červenej, pôsobí na nás fyzicky a upokojuje namiesto toho, aby stimulovala. Ružová je psychologicky silná farba. Reprezentuje ženský princíp a prežitie druhu. Je to farba starostlivosti." Avšak varuje: "Príliš veľa ružovej je fyzicky vyčerpávajúce a môže byť až emaskulujúce."

Joa Studholme, kurátorka farieb v spoločnosti Farrow & Ball, nesúhlasí. Jej rada pre použitie ružovej je, aby ste ju použili všade: "Jemné tóny z rodiny rúžových farieb (ako Pink Ground, Setting Plaster a Templeton Pink) pôsobia, ako by vám dávali veľké objatie. Sú obzvlášť upokojujúce, keď sú použité na stenách aj strope.

obraz jemne ruzove kvety do obyvacky

5. Jemná modrá v spálni: Recept na spokojný sen a regeneráciu

Hoci modrá nemá okamžitý dopad na náladu ako žltá, prináša do miestnosti určitý pocit spokojnosti. Psychológ a konzultant pre duševné zdravie Lee Chambers si myslí, že "farby ako nebeská modrá môžu vytvoriť pocit nekonečnosti a slobody, vytvárajúc tak pocit pokojnej radosti a upokojujúceho priestoru."

Pamätáte si, ako ste ako dieťa ležali na chrbte, pozorovali nebo a ako sa oblaky pohybovali? Toto je presne ten pocit. Tridsaťosem percent účastníkov štúdie "Feeling Blue" ho identifikovalo ako pocit úľavy.

Štúdia hovorí: "Naše údaje ukázali, že modrá bola spojená s pozitívnymi emóciami, pravdepodobne v dôsledku skúseností s jasným nebom alebo čistou vodou. Modrá vo všeobecnosti nebola spojená so žiadnymi negatívnymi emóciami."

Na každú miestnosť existuje odtieň modrej. Kľúčom je vybrať správny tón pre atmosféru, ktorú chcete vytvoriť. K chladným patria od šedej po náchylné modré tóny pre svieži pocit, alebo teplejšie, do fialovo sa skláňajúce tóny pre relaxačné priestory, ako sú obývacie izby.

Na základe údajov a skúseností v oblasti interiérového dizajnu sa modrá farba najviac hodí do spálne. Táto farba prirodzene evokuje pocity pokoja a relaxácie, ktoré sú kľúčové pre kvalitný spánok a regeneráciu. Ak neplánujete kompletne zmeniť celú izbu, veľký modrý obraz môže byť ideálnym riešením na pridanie tohto upokojujúceho tónu do vášho spálneho prostredia.

velky obraz jemna modra

FAQ

Aká farba prináša pozitívnu energiu?

Štúdia z roku 2020, uskutočnená tímom experimentálnych psychológov, objasnila, že farba zelená je spojená s pozitívnymi a silnými emóciami. Ruth Mottershead, kreatívna riaditeľka firmy Little Greene produkujúcej farby, potvrdzuje: "Zelená je skvelá voľba pre akýkoľvek interiér, vytvára v ňom atmosféru pokoja a pozitívnosti. Táto farba nás robí vedomými upokojujúceho vplyvu prírody aj vo vnútornom prostredí." Vynikajúcim riešením je umiestniť zelené obrazy na stenu a rastliny do vášho bytu, čo je jednoduchý spôsob, ako do domova vniesť tóny zelene.

Aké farby zlepšujú náladu?

Psychológ a konzultant v oblasti blahobytu Lee Chambers upozorňuje: "Pastelové tóny často pôsobia jemne a upokojujúco, prinášajú nám duševný pokoj a pocity pohody, ktoré sú základom pre šťastie. Na druhej strane, odvážne a žiarivé farby nás môžu nabíjiť energiou a nadšením, zvlášť keď sa cítime trochu skľúčení." Ak túžite po harmonickom a radostnom prostredí, obrazy v pastelových farbách by mohli byť tým pravým doplnkom pre váš domov. Nechajte sa inšpirovať a pridajte do svojho života viac farieb, ktoré zlepšia vašu náladu.

Aká je najpozitívnejšia farba?

"Farby, ktoré vyvolávajú radosť, sú farby, ktoré máte radi," hovorí Karen Haller, expertka na farby, dizajn a autorka bestselleru The Little Book of Colour. "Sú to tie, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári a cítite sa pri nich dobre. To bude pre každého odlišné. Je to osobné."

 

Ondrej Marcinov

Ondrej Marcinov

Expert na Wall Art a Interiérový Dizajn

Ondrej Marcinov je v ARTMIE odborníkom na wall art s kariérou začínajúcou v roku 2017. Počiatočne sa intenzívne venoval písaniu blogov a optimalizácii pre vyhľadávače (SEO) pre Obraznastenu, kedy rozšíril svoje zručnosti v online marketingu. V posledných dvoch rokoch sa zameral na vytváranie vlastných dizajnov, ktoré prezentuje aj zákazníkom vo forme obrazov na stenu. Jeho prístup k dizajnu a marketingu je komplexný a je stále pripravený zachytiť najnovšie trendy v tejto oblasti. Svoje poznatky a odborné náhľady prezentuje prostredníctvom kreatívnych videí na sociálnych sieťach.

Rubriky blogu

Štítky

ako vybrať rozmer obrazu Copy Fax darčeky dekoracie dekorácie na stenu dizajnové kuchyne dizajnové kuchynské doplnky fotoobrazy interiérový dizajn korona kuchynské nástenné hodiny kvetinové dekorácie kvetinové nálepky kvetinové steny kvetinové tapety kvetinové vzory na stenu kvetinové vzory v interiéri kvetinové závesy kvety na stenu kvety v interiéri Lidl plus moderné bytové doplnky nástenné dekorácie do kuchyne nástenné dekorácie nálepky obraz obraz obraz na stenu obraz z fotografie obrazy obrazy obrazy do kuchyne obrazy na stenu obrazy na stenu obrazy z fotky ozdoby na stromček rozmer obrazu rucne malovane obrazy tapety kvetinové vzory tlacene obrazy Valentín vianočné ozdoby vianočný stromček 10 dôvodov 10tipov 10tipovako 10tipovako 2.časť 3 tipy ako 4 tipy ako ako kombinovat farby ako presvetlit byt ako presvetlit obyvacku ako si skraslit domov ako si vybrat darcek ako si zariadit ako si zariadit byt ako vybrat farby ako vybrat obraz ako vybrat rozmer ako zavesit obraz akovybratobrazy akovybratprehoz akovybrattapetynastenu andrea leitmannova andy warhol animal portret animal portret art obrazy artmie platno ARTMIE platno autorske reprodukcie banksy banksy obrazy benatky blog byt byt byt bytove doplnky bytovy tetxil bytovy textil bytovy textil bytovy textil bytovy textil bytovy textil bytovy textil bytovytextil byvanie citáty na stenu co robit pocas coronavirusu co robit v karantene coronavirus covid19 covid19 dan johannson dan johannson dan johannson dan johannson dar darček darcek darcek na vianoce darček pre deti darcek pre mamu darček pre muža darček pre ženu darček pre ženu darčeky darceky pre muzov deka dekorace dekoracia dekoracia dekorácie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie dekoracie do bytu dekoracna vaza deky den matiek detske hodiny na stenu detskeobrazy dizajnér dlha obyvacka domov doplnky farba roka farba roka 2019 farba roka 2019 farba roka 2024 farba roka pantone farba roka pantone peach fuzz farby farby farby roka farebna inspiracia farebna taburetka farebny interier farebny interier faxcopy faxcopyobraz fotokolaz fotoplatno fotoplatno fotoplatno fotoramcek fotoramcek fototapetynastenu hobbypredeti hodiny do detskej izby hodiny na stenu hodiny na stenu pre chlapcov hodiny na stenu pre dievčatá hygge interier interier interier interier interier interier interier interier jar karantena klinec koberce koloseum koral koralava farba korona kriza kvet kvetinové vzory kvety kvety kvety v interieri kvety vo vaze lampa Lidl lidl Lidl fotoobraz lidlfotoobraz lidlplus loft loft maľované obrazy malovane obrazy malovane obrazy malovane obrazy malovanienaplatno malovaniepodlacisel malovaniepredeti malovaniepredospelych maľovaný obraz malovany obraz malovany obraz metalickost modern art moderne dekoracie moderne dekoracie moderne obrazy moderne obrazy moderny interier moderny interier moderny styl nabytok nabytok naciernomplatne nálepky na stenu nástenné dekorácie nastenne hodiny pre deti obliecky obliecky obliecky obliecky obliečky obliecky na vankuse oblubene farby obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz obraz do kuchyne obraz do kuchyne obraz do spalne obraz do spalne obraz Londýn obraz na dreve obraz na dreve zvieraci general obraz na platne obraz na platne obraz na platne obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz na stenu obraz z fotky obraz z fotky obraz z fotky general Obraz z fotografie obraz z fotografie obrazdoobyvacky obrazdospalne obrazky na stenu obraznastenu obraznastenu obraznastenu obraznastenu obraznastenu obraznastenu obraznastenu obrazpredeti obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy obrazy do bytu obrazy do kuchyne obrazy do obyvacky obrazy do obyvacky obrazy do obyvacky obrazy do spalne obrazy mafia obrazy na dreve obrazy na stene obrazy na stenu obrazy na stenu obrazy na stenu obrazy na stenu obrazy nad sedackou obrazykvety obrazynastenu obrazynastenu obrazypredeti obrazzfotky obrazzfotky obrazzfotkyzlava obrazzfotografie paintbynumbers pastel pastelova farba pastelove farby peach fuzz personalizovane obrazy personalizovany darcek platno pop art popart pre deti prehoz prehoz prehoz prehoz prehoz na postel prehoz na postel prehoznapostel prehozy prikryvka prikyvkanapostel provensalsky styl Psychológia farieb v interiéri redaktorka reprodukcie rim rodinne fotky rodinny album rozmerprehozu rozmerprehozunapostel rucne malovany obraz rustikalny styl siva farba skandinavia škandinávske spáleň spalen specialblackedition stastny domov street art stromček štýl bývania štýl bývania svetla obyvacka taburetka taburetka do izby talianske umenie taliansky dizajn tapety na stenu tapetydokuchyne tapetydoobyvacky tapetydospalne textil textil textil tip na darcek tip na darcek tipy tipy tipy a rady tipy a rady na darcek tipy ako tipy ako si zariadit tlac obrazov tlacene obrazy tlačene obrazy tmava obyvacka tom loris trendy trendy trendy farby 2023 trendy farby jar leto 2023 tulipany typy vankúš vankus vankúše vankuse vankuse vaza vaza vazy vazy velka obyvacka viacdielnyobraz Vianoce vianoce Vianoce vianoce vianoce vianocne dekoracie vianočné ozdoby vianocny darcek vianočný stromček vidiecky styl vyroba obrazov wpap wpap art zavesiť obraz na stenu zavesne platna zelena pohovka zrkadla zvieraci general zvieraci general zvieraci portret zvieraci portret

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MTIwN2IxY
Obľúbené produkty
Celkom: 0
Všetko do košíka
Doprajte si tvorivé prekvapenie
{IMAGE}
{NAME}
Skladom Číslo: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Pridať do košíka
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Skladom Číslo: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Pridať do košíka